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Section 6739 went into effect on July 1, 2007.  Enforcement of the section was delayed 
until January 1, 2008. There are several documents on DPR’s website to support 
employer compliance with this regulation.  A template for creating worksite specific 
respiratory protection programs is at http://www.cdpr.ca.gov/docs/whs/pdf/hs1513.pdf 
Included in this document is a summary chart of the required elements of a respiratory 
protection program. 
 
Following are some questions that have been asked about Section 6739 and clarifying 
answers. 
 
 
General Questions 
 
1.  Q:  What are the main changes in the respirator requirements? 

A:  Most of the changes are explicit implementation of best practices industrial 
hygiene concerning respirators, such as: 

• Respirator fit testing 
• Specifying cartridge changes 
• Medical evaluation, including specifying the employee questionnaire 
• Respirator cleaning, maintenance and storage procedures 
• Voluntary respirator provision (VRP), including exemptions    
 

 
2.  Q:  When does Section 6739 (Respiratory Protection) require use of a respirator? 
 A:  A respirator must be worn when required by one of the following: 

• Pesticide label  
• Restricted materials permit condition 
• Regulation 
• Employer policy 

      When a respirator is required, it must be NIOSH-approved. 
 
 
3.  Q:  Are non-employees (business owners, domestic users) who perform their own 

pest control required to comply with the provisions of 3CCR Section 6739? 
 A:  No.  3CCR Section 6739 applies only to employees.  Everyone must still comply 

with requirements of the label. 
 



 
4.  Q:  What types of respirators are regulated by Section 6739? 
 A:  The following National Institute of Occupational Safety and Health (NIOSH) 

certified respirators:  
• Filtering facepiece (FFP) respirators are one-piece, disposable respirators where 

the filter is an integral part of the facepiece or is the entire facepiece, certified for 
particulate protection, also referred to as dust masks.  They must be labeled with 
their approval rating, such as N95, N99, or R95.  FFP respirators are considered 
“tight-fitting” because their effectiveness depends on their fit to the skin on the 
face. 

• Elastomeric facepiece respirators are “tight-fitting,” but have replaceable filter 
cartridges.  They are available as half-face (cover the nose and mouth) and full-
face (also cover the eyes).   

• Self-contained breathing apparatus (SCBA) are also “tight-fitting,” but use 
compressed air and regulator to supply breathing air to the user instead of 
filtered ambient air. 

• Supplied-air respirators (SAR) are similar to SCBA, but use a continuous flow of 
pressurized air from a nearby compressor or other non-portable source. 

• Powered air purifying respirators (PAPR) use fans to force air into the breathing 
zone of the worker.  These may be tight-fitting and use an elastomeric mask, or 
they may be loose-fitting and use a hood that covers the head and so does not 
depend on a face-to-facepiece seal.  A sufficient flow of filtered air into the mask 
prevents contaminated materials from entering the breathing zone. 

 
 
5.  Q:  What types of respirators are not regulated by Section 6739? 
 A:  Section 6739 does not regulate or promote use of nuisance-type dust masks, 

which are not NIOSH-approved.  The only way to distinguish a nuisance-type dust 
mask from a filtering facepiece respirator is to look for the NIOSH approval.  
Employees may wear a nuisance-type dust mask as an article of clothing, provided it 
does not create a hazard.  For regulatory purposes, it should be treated as an article 
of non-work clothing.  See Voluntary Respirator Provision section below. 

  
 
6.  Q:  Does Section 6739 specify certain filter cartridges? 
 A:   No.  The employer must select the respirator and cartridge based on the label 

requirements and the hazard present.  Use the NIOSH approval information on the 
respirator to assure proper selection.   

 
 
7.  Q:  If only one employee handler has to wear the required respiratory protection, can 

that person also be the Respiratory Program Administrator (RPA)? 
A:  Yes, but only if the employee qualifies as the RPA per the definition in 3CCR 
Section 6000. 

 
 



Voluntary Respirator Provision (VRP) 
 
8.  Q:  When does the VRP apply? 

A:  The VRP applies when the employee uses a respirator voluntarily.  That is, when 
a respirator is not required by the product label, permit conditions, regulations, or the 
employer’s policy.  The VRP does not apply to nuisance-type dust masks, since they 
are not recognized as respirators.  Reference Section 6739(b) 

 
 
9.  Q:  What is an employer policy as regards the VRP? 

A:  Any training or instruction from the employer that compels the employee to wear 
a respirator. 

 
 
10.  Q:  If an employee uses a respirator to follow a precautionary label statement of 

“Do not breathe spray mist/vapor/dust,” does that use fall under the VRP? 
A:  It is the employer’s responsibility to create a safe workplace.  If the employer 
requires the employee to wear a respirator, the VRP does not apply.  If the employer 
does not require a respirator, but the employee chooses to wear one anyway, then 
the VRP would apply. 

 
 
11. Q:  What are the requirements under the VRP? 

A:  It depends on who provides the respirator and what type of respirator is supplied.   
• If the respirator is elastomeric and provided by the employer, VRP requires: 

o A written program to address cleaning, storing and maintaining the 
respirator and sufficient training to ensure compliance. Reference Section 
6739(b)(3) 

o A medical evaluation of the employee.  Reference: Sections 6739(b)(3), 
(d) and (s) 

• If the respirator is a filtering facepiece (disposable) or if employee provides the 
respirator, neither the written program nor the medical evaluation is required. 

 
      Keep in mind that the posting requirements of Section 6739(r) are required when the 

employer allows voluntary use of respirators.  Section 6739(b)(2) 
 
 
12 Q:  Do the cartridge replacement requirements of Section 6739(o) apply to the VRP? 

A:  No. 
 
 
13 Q:  Must an employer allow employees to use respirators under the VRP? 

A:  No. 
 
 



14. Q:  If a mandatory respiratory program is implemented in the workplace and other 
respirators are used voluntarily (under VRP), how does the inspector distinguish 
between them? 

 A:  It would be the responsibility of the employer to keep the non-voluntary 
respirators identifiably separated from the voluntary respirators. 

 
 
Medical evaluation 
 
15. Q:  How often is a medical evaluation required for respirator use?  

A:  A medical evaluation is only required once, before the employee does the fit test.  
However, changes in working conditions such as physical work effort or medical 
condition may trigger a requirement for an additional medical evaluation.   
Reference: 3CCR Section 6739 (d)(6) 

 
 
16. Q:  Is medical evaluation required under the VRP? 

A1:  No, when the respirator (any type) is supplied by the employee. 
A2:  No, when the voluntary-use respirator is a filtering facepiece supplied by the 

employer. 
A3:  Yes, when the voluntary-use respirator is any respirator other than a filtering 

facepiece. 
Reference: 3CCR Section 6739 (b)(3) 

 
 
17. Q:  If an employee had previously completed a medical evaluation, been approved 

for respirator use, and changes employers, is the employee required to undergo 
medical evaluation again, provided that the medical condition and respirator use 
requirements have not changed? 
A:  No.  The employer must have a copy of the Medical Recommendation Form 
(MRF) to prove that the employee has been medically evaluated for respiratory 
protection use. If the employee presents his or her copy (provided by the physician) 
to the new employer, the new employer may make a copy of the MRF and use it to 
fulfill the requirements of Section 6739 (d).  
 
If the employer has reason to believe that the employee needs to be reevaluated, as 
per Section 6739 (d)(6), the employee must be reevaluated, regardless of the 
existing MRF.   
 
References: 3CCR Section 6739 (d)(4)(B) & Section 6739 (d)(5)(A) & Section 
6739(s) 
 

 
18. Q:  Can medical evaluation be out-sourced to a safety supply company?  Can the 

company use an online version of the questionnaire? 
A:  Yes and yes, provided all the other requirements of Section 6739(d) are met.   



 
 
19. Q:  As required under 3CCR 6739(d)(1)(A), how does an employer "identify a 

physician or other licensed health care professional (PLHCP)" when using the 
services of a safety supply company to administer the medical questionnaire online? 
A:  If the employer elects to contract with an online service to conduct the medical 
evaluation, the employer must identify, and have on record, the responsible PLHCP 
as part of the written respirator protection program.   

 
 
20. Q:  Can a person who is a direct agent of the company (foreman, supervisor, 

employer, etc.) be present during an employee’s actual completion of the medical 
questionnaire?   
A:  No, the questionnaire must be completed confidentially.  However, employers 
may make a “how to” presentation to their employees, to explain what the 
questionnaire is about and what the questions mean.  In addition, the person 
administering the test may offer to read or explain any section of the questionnaire to 
the employee.  
 

 
21. Q: When is a Confidential Reader used?   

A. The confidential reader is a person chosen by an employee to read to them the 
Medical Evaluation Questionnaire in a language primarily understood by the 
employee.  An agent of the company cannot be the confidential reader.        

 
22. Q:  Is there any instance where an employee of the same company can be a 

confidential reader for another employee?    
A:  Yes, an employee can ask a co-worker to be a confidential reader.  This co-
worker must not be a manager, supervisor or foreman, and cannot be directed by 
management to be the confidential reader. Reference: 3CCR Section 6000 

 
 
Fit testing 
 
23. Q:  Is a fit test required when an employee uses a filtering facepiece respirator 

voluntarily? 
A:  No.  Reference: Section 6739(b)(3) 

    
24. Q:  Is a fit test required when an employee uses any other respirator voluntarily? 

A:  No.  Reference: Section 6739(b)(3) 
 
 
25. Q:  Would fit tests done prior to 1/1/08 be in compliance with the new regulations?  

A:  Yes, provided they were fit tested in compliance with Cal/OSHA 5144 Appendix 
A or they were fit tested under a similar protocol.  The regulation does not 
specifically require a re-fit test just because the new regulation is in place.  



Remember that a re-fit test is triggered not only by the calendar date but also by the 
conditions listed in 3CCR Section 6739(e). 

 
26. Q:  Do employees have to be fit-tested for emergency use respirators? 

A:  No.  If the respirator (including SCBA) were one that is deployed for general 
emergency or escape use and is to be used by whomever is close to it, then fit 
testing of the employees in the facility would not be required. 

 
However, in the case of fumigations requiring a designated second worker or 
“watchperson” to be onsite during the application, he or she must be trained and fit-
tested. 

 
 
Emergency use respirator 
 
27. Q:  Structural fumigations require the use of SCBA for routine and for emergency 

rescue use.  Does the emergency use respirator have to be located off of the 
application truck that has the fumigation gas cylinder? 
A:  No.  If it is not feasible, because of security or environmental conditions, to move 
an emergency use SCBA (or other emergency respiratory or rescue equipment) off 
of the vehicle that also holds the fumigant gas, the SCBA may be located either in 
the passenger cab of the truck or in a storage box on the truck that is farthest away 
from the fumigant gas tank.  This applies only during the fumigant introduction phase 
and aeration phase of the application. Reference: Section 6739(i)(4) 

 
The SCBA is not to be transported in the cab.  In both cases (truck cab or storage 
box) the access doors must be unlocked during the time that the SCBA is located 
there for emergency access. 

 
 
28. Q:  Does the air cylinder in the SCBA used in structural fumigations for routine use 

have to be at 80% of capacity a t the start of the workday? 
A:  Yes.  If the only SCBAs at the site are the routine use and emergency rescue 
units, the cylinder on the routine-use unit must be at 80% of capacity at the start of 
the day.  Note that some cylinder gauges are read by the traditional pie chart, while 
others are by poundage.  The intent is that at least 1500 p.s.i. of air is in the regular 
use cylinder.  The emergency SCBA unit must be at 100% capacity per section  
6739 (j)(1)(B)(4). 
 
If the employees will not be doing any fumigant-handling activity, such as introducing 
a fumigant, conducting TRAP operations, or clearing the structure, that could result 
in acute exposure, the requirement to have a cylinder at 80% capacity at the start of 
the day is not applicable.  For example, if non-complying (less than 80%) air 
cylinders are stored on the tarp truck, and the crew is only doing the initial tarp 
placement, these cylinders need not be at 80% of capacity.  Reference: 3CCR 
section 6739(j)(1)(A)(4) 



 
 
Filter cartridge replacement 
 
29. Q:  If the filtering element of an elastomeric air purifying respirator consists of a 

particulate filter and an organic cartridge, but the only hazard is from particulates, do 
both of these elements have to be replaced when required by label or regulation? 
A:  Yes.  Both the particulate filter and the organic cartridge must be replaced at the 
same time since the organic vapor cartridge is part of the respirator cartridge 
assembly, and can still absorb organic vapors from the air. The hierarchy of 
subsection (o) is very specific and must be followed by respirator users.  Reference: 
3CCR Section 6739(o) 

 
 
30. Q:  Do respirator filter cartridges (or filtering facepiece respirators) have to be 

disposed of at the end of each day of use? 
A:  It depends on whether the respirator is required or is to be used under the VRP: 
• If the respirator is being used under VRP, there are no requirements for cartridge 

change or disposal of filtering facepiece respirators. 
• If the respirator is required (by label, regulation, permit conditions or employer 

policy) the filter must be changed according to the end of service life conditions in 
Section 6739(o). 

 



RESPIRATORY PROTECTION 
Summary of required elements of a respiratory protection program when using pesticides 

1.  Is a respirator required by label, permit 
conditions, regulation or employer policy? Yes No 

   2.  Who provides respirator? Employer Employer  Employee  
   Filtering    

   3.  What type of respirator is it? All Facepiece All others 1 All 
Requirement         

Respirator Program Administrator Required 
3CCR Section 6000, 6739(a)(2)(I)   

NR NR NR 

Written Respiratory Protection  Program   Required 
3CCR Section 6739(a)    

NR Required 2 NR 

Respirator Selection and Fit Testing Required NR NR NR 
3CCR Section 6739 (c) & (e)         
Medical Evaluation Required 
3CCR Section 6739(d)   

NR Required NR 

Facepiece Seal Protection Required 
3CCR Section 6739(f)   

NR NR NR 

Cleaning, Inspection, Repair, and Storage Required NR  Required NR 
3CCR Section 6739(h), (i) & (j)         
Employee Training & Program Evaluation Required 
3CCR Section 6739(m) & (n)   

NR NR 3 NR 

End of Service Life Replacement Required 
3CCR Section 6739(o)   

NR NR NR 

Record Keeping  Required 
3CCR Section 6739(p)   

NR Required 2 NR 

Medical Evaluation Questionnaire Required 
3CCR Section 6739(q)   

NR Required NR 

VRP posting NR Required 
3CCR Section 6739(r)   

Required Required 
  

Medical Recommendation Form Required 
3CCR Section 6739(s)   

NR Required NR 

     
NR - Not Required     
1  Includes half-face and full-face elastomeric, supplied-air, SCBA, and powered air-purifying respirators 
2  Only medical evaluation and respirator cleaning, storage and maintenance elements are required    
3  However, training in medical evaluation and respirator cleaning, storage, and maintenance elements is required
 


